sayaç

Tursunköy'e ait bilgiler ve Deliorman Anılarla





TURSUNKÖY HARİTALARI



--- 1
-- 2
---- 3



TURSUNKÖY --ŞİİRİN KÖY




Tursun köyde hicri (1300-1350) yıllarında bir sözle yapılan tahminler doğrultusunda Cenevizler yaşamış. Mahalle Pınarlar yanı dediğimiz yerde yaşadıklarına dair kanıt olarak çanak çömlek parçalarına rastlanmıştır. Bu yer ise köyün güney doğusunda bulunmaktadır. Bu yerin adına göre önemi de çoktur ,çünkü Pınarlar yanı denince bu yer şunu da ifade eder, vaktiyle burada dört pınar varmış, bu dört Pınardan birine ise Kara ağaç pınarı ismini alıyordu. Bu yere Mahalle Pınarlar yanı o yüzden denmiş, yani çok pınarları olduğundan işte bu semt biraz da tarihi olduğu için Tursunköy’de hicri 1300-1350 yılları arasında bir sözle yapılan tahminler doğrultusunda Cenevizliler yaşamış. Mahalle pınarlar yanı dediğimiz yerde yaşadıklarına dair kanıt olarak çanak çömlek parçalarına rastlanmıştır. Bu yer ise köyün güneydoğusunda bulunmaktadır. Bu yerin adına göre önemi de çoktur, çünkü pınarlar yanı denince bu yer şunu da ifade eder, vaktiyle burada dört pınar varmış, bu dört pınardan biri ise Karaağaçbu isim yakışmış ona, bu ekmeklerini alın teriyle çalışarak çıkarmışlardır. Gölcükler sülalesinde sözü geçen Konya Karamandan gelen Pir oğlunun sülalesinden Pir oğlunun torunlarından Çolak Kadir’in oğlu Abdullah Tursunköy’de ölünceye kadar ailesiyle birlikte yaşamıştır. Tursunköy, rivayetlere göre hicri 1300-1370 yıllarında komşu köylerden önce kurulmuştur, lakin yine de söylentilere ve tahminlere göre Cenevizlilerin köyümüzde olduğu yıllarda ise Tursunköy’ün şimdi olduğu yere, Osmanlı idaresi zamanında köyümüze Konya Karaman’dan, Kütahya ilinden ve Türkiye’nin diğer muhtelif bölgelerinden gelen 7 aile tarafından kurulmuştur. Böylece köyümüzün bir yönden gelişmeye başladığı bu kanıtlarla anlaşılmaktadır. Tursunköy’e gelen bu aileler çiftçilikle uğraşarak geçimlerini sağlamışlardır.Tursunköy, Bulgaristan‘ın kuzeyinde bulunan, bir Deliorman köyüdür. Razgrat iline bağlıdır ve ilçesi ise Kemalar‘dır. Şumnu Kemalar yolu üzerinde Kuvancılar ve Podayva arasında kalmaktadır. Palamar kulağının sağ tarafında çok az yüksekliği olan bir yerdedir. Kemalar‘ın 20 km. güneyindedir. Razgrat ili Samuil belediyesine bağlı türk köyüdür. Komşu köy, Kuvancılar kuzeydoğumuzda kalmaktadır ve aynı zamanda Kuvancılara girmeden önce Koca koru ve Koca meşe denilen yer her iki köyün sınırı olarak vaktiyle belirlenmiştir. “Gönül Yarası“ kitabımın 13 üncü sayfasında bulunan Köyüme ait yazdığım şiir Tursun köyü sunayım:


TURSUNKÖY



  Ben sana gönülden, içten bağlıyım
    Benim çok cana yakın olan köyüm
Sevgiyi, şefkati sana borçluyum
                  Güzelsin, şirinsin sen canım TURSUNKÖY.

   Yaşam Mutluluğunu sende buldum
Senin sayende sevildim sayıldım
Sana doyamadan ayrılık gördüm
              Yad ellerde düşümdesin TURSUNKÖY.

Sen eşi bulunmayan bir diyarsın
Anılarda kalan bir yadigarsın
Kalbimin bir parçası, köşesisin
                       Gönül bahçem, sevgim oldun TURSUNKÖY.

       Doğduğum yerden uzakta olsam da
Köyden ayrılalı yıllar geçse de
Senin sıla özlemini çeksem de
              Ben yine severim seni TURSUNKÖY .


Hüseyin GÜNTEKİN



-------------------------------------------------------------------------------------------


Köyümüz Tursun köy ile ve sülaleler ile ilgili yazmış olduğu şiirinii sizlere sunmadan önce Cumalı Şairi Mehmet Ergeldi‘den biraz söz edeceğim: Mehmet, Bulgaristan’da ilk ve orta okulu bitirdikten sonra lise’yi de bitirmiş, fakat tahsilinin diğer bir kısmını devam edememiş. Mehmet bir takım nedenler doğrultusunda birkaç yıl hüküm yemiş. Kendisi bu parmaklıklar ardında yine boş durmamış, çeşit şiirler yazmıştır. Şair Mehmet bu hayatıyla ilgili bir roman ve yazdığı araştırma kitabında şiirlere de yer verecektir. Şairin köyümüz ve sülalelerle ilgili şiirini sunayım:


TURSUN KÖY



Yaşar hep hamle içinde
Nüfusunun umudu geçim peşinde
Çalıştıkça bereket içinde
Umudu hayali barış gücünde.
Korur tabiatını nizamını
Hep bekler yardımlaşma anını
Gücünü doğurur birlikten
Nasibini almıştır ünlükten.

O diyarda bir tane
Ovası bayırı kokar nane
Sistem değişir parçalar hane
Köyüm karılmakta bir tane.
Yumruk olmuş Rumeli‘de
Ayak basmış bin dört yüz ellide
Ahlakı gelir Konya Karaman’dan
Birlik oluşturur her yandan.

Mehmet ERGELDİ


DELİORMAN HARİTASI




DELİORMAN ANILARLA


Deliorman‘ın elbette tarihi hatıraları vardır, bu hatıralar yıllardan beri dillerde dolaşır ve bu hatıraların ayrı bir özelliği vardır. Deliorman‘ın bazen acı hatıraları da olmuştur. Sessizce ve sinsice kimseye belirtmeden Deliorman’ın halkı yaşamlarını sürdürmüştür.


Bu orman ki, Deliorman’dır gelip geçmişiz
Demek ağaç denizinde çadır kurmuşuz
Her daldan her köye şahin uçurtmuşuz
Her şahin’in peşine yüz aslan takıp gelmiş

   Haşim HIKMET
Şeyh Bedrettin’den


Bineksizin Deliorman‘ın aşmaya geceli gündüzlü yürümek için bir hafta yol yürümelisin hiç mola vermeden. Yürürsün ama ormanın yolu yoktur öte berice yer-yer konan köylerin arası ırak. Araları uzadıkça açılır, açıldıkça uzar. İnsan yaşayan bir yere uğrarım diye şöyle durup yakında bir köy görür gibi, Köpek sesi dinlersin… Nafile… gözünün gördüğü yer orman, kulağının dinlediğin ses, ormanın uğultusu. Hep ulu meşeler, ak pelitler, karaağaçlar, gürgenler, Ihlamurlar... İnsan ayağı basmayan bu engindeki ağaçların altları Yemişken’lik, fundalık… Zemheride sürü sürü aç kurtlar, çakallar, yaban kedileri… Buranın efendileri Poyrazlar, sonbaharda ağaçların, çıplak dalların, Mart Nisan güneşleri ortalığı ısıtınca, yumuşacık, yelsiz nemsiz yağarak dallara sarmaşan karlar ak yele dayanamayıp eriyor. İlkten yavaş yavaşça süzülmeye başlayan kar suları artık yamaçlardan alçaklara koşar, öteden gelen sellerle kavuşur. Koskoca akar sular örneğin, kuruyan devrilen ağaç kütüklerini evire çevire sürüklüyordu Tuna’ya. İlk baskıdan çıkan “Yaralı gönül“ adlı şiir kitabımdan Deliorman ile ilgili şiirimi sunayım.




DELİORMAN


Burcu-burcu ormanların bağların
Yemyeşildir ovaların dağların
Basmış bağrına sevenlerin
Ecdadımın yeri ana kucağı.

Bahçede çiçekler içinde gülsün
Bahar mevsiminde renk-renk açarsın
Işıklar içinde sevgi saçarsın
Bizimsin, sevgimizsin Deliorman.

Bu diyarda doğdum, burada yaşadım
Deliorman gibi güzel diyar var mıdır?
Orası benim ecdadımın yeridir
Hasretimiz özlemimiz Deliorman.

                                                         Hüseyin GÜNTEKİN
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder