EĞİTİM VE ÖĞRETİM
DİN İNANIŞLARI - DİNİ DERSLER
VE NÜVAB ÖĞRENİMİ
Köyümüzde eğitim ve öğretim daha Osmanlı döneminde kuran dersleriyle başlamış. Kuran dersleri hususi hocalar tutularak, ders alarak okutuluyordu..Kuran kitabı bitince,yani kuran kitabı sona erdiğinde hatim edilerek dualar yapılıyordu. Köyün her ikisinde de mahallelerin caminin avlusunun içinde Müslüman Türklere kuran dersleri hocalar tarafından okutuluyordu. Bu yıllar nüfus azlığı olduğu için, belki tahminen mezar yeri dolunca, cami avlusunun içine ölen köy sakinleri defin ediliyormuş.
Bu yıllarda din inanışları en önemli ve en ilerde geliyordu ve bu zamanlar herkes dine inanır ve dini vecibelerini gönül rızasıyla yapıyordu. Bu yapılan dine karşı görevler her hangi birinin etkisinde kalmadan, isteyerek yapılıyordu. Kuran okumayı ve din derslerini okuyan öğrencinin babası hocanın yanına gittiğinde çocuğun okuması için hoca’ya şöyle diyormuş “Eti senin kemiği benim“ böyle deyince hoca acır mı, çalarmış dayağı, o çocuk okumazsa, dersini bilmezse hatta falaka’ya bile yatırırmış.
Tursunda Müslüman Türklerin yaşadığına göre belki bu yıllarda burada cami olup olmadığı hakkında fazla malumat edinemedim. Küçük Tursun Camisi belki o vakitler yoktu, ben şöyle tahmin ediyorum ki,.1290 hicri 1878 ( M ) yılında arşivde olduğuna göre bu 131 nüfusluk olan köy hiç camisiz olur mu? … Akıl var mantık var işte her şey meydanda nüfusu 73 imiş ama ben de kararsızlık içinde kaldım. Tursun köyün Büyük Tursundaki cami bütün komşu köylerden önce kurulduğu bu bir gerçektir.
H 1290 -- -1878 M yıllarında küçük Tursunda cami var olduğuna dair kanıt Berber Hasan 1915 yılında küçük Tursunda oturdukları vakit bu camide okumuş. Bu camide 1933 yılına kadar ibadet yapılmış, fakat bu yıllarda bir göç dalgası gelerek orada bulunan bütün Müslüman Türkleri süpürüp almış götürmüş ait oldukları ana vatanları olan o yere. Yukarki mahallede yani Küçük Tursunda fazla Türk olmadığı için camiyi yıkarak odunlarını Büyük Tursun mahallesine 1935 yılında taşımışlar. Köyümüz gençleri bu yıllarda yeni açılan Medrese ve Nüvablarda okumuşlardı . Köyümüzde hayli genç bu tür din medreselerinde yokluk olmasına ramen yine de en azından bir imam hatip okulu çıkaranlardfa olmuştu .
NÜVAB’ IN TALİ
BÖLÜMÜNDE OKUYANLAR
1, Mustafa Öztürk ( Öztürk )
MEDRESEDE OKUYANLAR
1 , Mustafa Recep ( Öztürk )
2 , Adem Zülküf Adem
3 , Vehbi Mehmet ( Kahraman )
RÜŞTİYEDE OKUYANLAR
1. İdris Yusuf ( Şen güler )
2. Kabil Nasıf ( Sevinçli )
3. Ali Fevzi Şaban
Resimde gördünüz cami vaktiyle hem ibadet ve Türk örencilerinin okuduğu mektep olarak kullanılmıştı
1956 yılında Cami avlusunda açılan ilk ana okulunda resimde gördünüz
Fatma ,Hatice ve Kadriye ana okul öretmeni görünmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder