sayaç

Milli Eğitim Öğretim Fotografları ve Bilgiler

MİLLİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM
TÜRK OKULLARI

Tursun köyün küçük mahallesinde bulunan Türkler küçük Tursundan Büyük Tursun’a taşınmışlardı. Türkler, cami avlusunda okuyordu. Bulgarlar’ın yepyeni okulları olmasına karşın Türkler çok güç şartlar altında camilerde okuyordu. Yaklaşık 180—200 yıl önce cami avlusunda bulunan öğrenci sınıflarının yerleri biçilmiş, tahtalarla döşenmiş iki sınıf odası yapılmış. XIX. asırda yapılan bu mektep’in küçücük penceresi vardı ve sınıf odalarına yakın bir yerde de hocaların kaldığı bir oda bulunmaktaydı. Bu iki sınıf odasına yakın olan pencereden sınıflarda bulunan öğrenciler takip ediliyormuş.

Okulda program gereği Türkçe, Matematik, Din dersleri haricinde sınıflara göre dersler veriliyormuş. Öğretmenleri ise Radko Manef Kızanlık şehrinden, Aziz ile Etem Aslan köyden, İskender Ada köyden, Nadejda Hasan Mahalleden, Mustafa Abdul köyden, Hüseyin Kılıç Kılıç köyden, Mortaganovo‘dan Mehmet Hasan ve Kubadin Velikof.
1945 yılında özel okul açıldı ve bu özel okulda öğretmenlik yapanlar Yusuf Arifof, Mehmet Hacıosmanof, Penka, Ahmet Con, Nadejda, Petır Stoilof, İdiriz Yusuf ve Ali Fevzi.
1951 yılından sonra yine göç dalgalanmaları sebebiyle köyde tek tük de olsa Türk nüfusunda biraz azalma olmuştur. O zamanki yönetim aldığı bir kararla camilerde bulunan okulları kapatarak hepsi de Bulgar okuluna değiştirildi ve sonuçta Bulgar ile Türk öğrenciler birlikte bir okulda okudular. Ama sınıflar ve dersler değişikti.
1952 yılında kardeşçe bir yerde olmak üzere sınıflarda Türk çocukları aynı sıralarda oturdular ve teneffüslerde de yine hep beraber oynayarak koştular eğlendiler.


Fotograftaki gördüğünüz bu cami 2006 yılında ki hali
Foto: Hüseyin Güntekin

  Köy ilk öğretim okılu'nu fotografta Mariyka Bojilova ve diğer öğretmenler ile  tamamiyle görüyorsunuz

Resimde gördüğünüz Öğrenciler Öğretmenleri Mahmut bey ile Veliçka
 türk okulu öğrencileriyle birlikte  görülmektedir  .



BULGAR  OKULLARI


Asıl öğretim, 1936 yılından sonra tam olarak 151 ar(dekar) yer okul için ayrıldı. Diğer yıllarda olduğu gibi Bulgar nüfusu azdı. Tursun köyün her iki mahallesinde de Türk çoktu. İşte göç dalgası gelince de Küçük mahalleye Makedonya‘dan gelen Bulgarlar gelince boş ev kalmamıştı. Bulgar okulu ilk derse 1930 yılında başlamıştı.
Bir sonbahar günü 1929 yılında Gotse Delçef kasabasına yakın olan Razlog kasabasından 18 köy gelerek Tursun köy ve Kuvancılar’a yerleşmişlerdi. Bir kaç vakit sonra Dobruca’dan göç gelenler kendilerine kalmak için yeri kazarak 18 x 3 yaptıkları koliba’da kışı geçirmişlerdir. Dobrucan’larda 24 çocuk vardı. İlk yaz gelince 1930 yılında Kuvancılar köyünden Kosta Antonof’un evine okul açılmıştı. İki tane kara tahta satın alınmıştı ve sıraları (rahle) Hırsovo‘dan ödünç almışlar. Lazar Yatkof, Koli Jekof ve Stefan Dimitrof yönetmeliğinde okulun gereksimleri karşılanmıştır. Okulda ilk öğretmen Razgrat kasabasından Luba İvanovadır. Aynı yıl, göç gelenlere Tursun köy tarlalarından yerler verilmiştir. Daha sonra okul,Tursun köyde oturan Angel Doçef’in evine açıldı. Takip eden sene de okul ile belediye yönetimi toplanarak Tursun köyün Küçük mahallesi‘ne bir okul kurulması için görüşmeler yapıldı ve Ara Koru denilen yere yakın olan Okul Eski demircinin karşısında olacaktı.
Bir bulgar zengininden alınan arsaya 1931 yılında okulun inşasına başlanmıştı. Belki okulun yapılması için bir plan ve proje olmasa da yine kararlarından vazgeçmeyerek devam etmişlerdir. Bulgar okulu 1932 /33 yılında ilk ders yılına başlamıştır. Lila İvanova öldükten sonra yerine öğretmen olarak Golyama İzvor’dan Ginka Kınçeva ve Motska Stefanova’yı tayin etmişlerdi. Bu öğretmenler uzun yıllar görevlerini sürdürmüşlerdi.
1935 yılında yeni bir sınıf odası daha eklendi ve mini bir koridoruyla birlikte öğretmen odası da yapılmıştı. Yaklaşık bir iki yıl sonra üçüncü sınıflar için bir sınıf odası daha faaliyete girdi. 1936 yılında ise öğretmen Radko Radef’in girişimiyle özel Türk okulları kapanmıştı. Aynı yıl beşinci sınıf açılmıştı ama uzun sürmedi çünkü bu sınıfa yeterince öğrenci bulunmayınca yine ilk okullar dördüncü sınıfa kadar eskisi gibi kalmıştı.
Sonbaharda 1951 / 52 yılında Bulgar ve Türk okulları iki programla çalışmalarına devam etmişti. Aynı zamanda Müdür Stefan Kolef’in girişimiyle iki dil öğretiliyordu. 1956 yılında köyümüze elektrik gelmişti ve bu elektrikten yararlanmak için Veliko Gındef okulun tesisatını çekmişti.
1959 yılında ise yine okulda dördüncü sınıf açıldı. Birkaç yıl sonra köyümüzde ilk okula gidecek olan çocuklar için bir çocuk bahçesi açıldı. Bu çocuk bahçesinde ise ilk okuma yazma öğretilerek birinci sınıfa başlamak için ön hazırlıklar yapılıyordu. Aradan yine birkaç yıl geçince çocuklar için üç yaşından başlayarak altı yaşına kadar kreş açılmıştı.
Tursun köyden bir çok aydın, okumuş kişiler hayata kazandırılmış ve her alanda yetiştirilmiş aydınlarımız Tursun köyün gururu ve şanı şerefidirler. Doktorlar, mühendisler hemşireler, öğretmenler. bilgisayar mühendisleri, elektronik ve makine teknisyenleri de yetiştirilmiştir. Tursun köy ve Türkiye‘de bulunan Tursun köy aydınları:

    1. Emekli öğretmen----İbrahim Mustafa
    2. Bilgisayar uzmanı----Nedim İbrahim
    3. Öğretmen----Sevinç Atalık
    5. Doktor-----Habil Saygın
    6. Gemi Kaptanı ---Necmi Atalık
    7. Elektrik ve elektronik  mühendisi ----Erdinç Ali  
    8. Baş Hemşire---- Hanife Aydeniz
    9. Baş Hemşire---- Sevil Topçu
  10. Hemşire----Sevcihan-Ali (Tursun köy)
  11. Laborotoar ----Aycan Atalık
  12. Maliyeci----Nurcan Selçuk
  13. Gıda Mühendisi----Neriman Selçuk
  14. İşletme----Gıliman Selçuk
  15. Kimya Mühendisi----Yeşim Yılmaz
  16. Avukat----Suzan  Necmettin (Razgrat)
  17. İşletme Mezunu----Selime  -------
  18. İş Adamı----Necmettin Yakup
  19.  Lokanta işletmeci –Mustafa Hasan
  20     Tasarımcı----Gülşen Yurtsever
  21. Muhasebeci----Şermin Vatansever
  22. Makine Mühendisi----Cahit Karakaş
  23. Gıda Tekniker ---- Nefise Hatipoğlu
  24. Kütüphane sorumlusu --- Aylin
  25. İlk öğretim okulu Öğretmeni  -------Mehmet Enver
  26. Matematik öğretmen okulu----------  Gürsel İsmail
  27. Ana okul öğretmeni ----------------    Sülbiye Hasan
  28. Bilgisayar  Mühendisi   -------------   Ayla
  29. Ana Okulu Öğretmeni - - - - Müzeyyen ÖZCAN
   30  Maliyeci --------------------   Şinasi Tezcan




Stoykof ile diğer Öğretmen   fotograftaki sınıf öğrencileriyle birlikte görülüyorlar 


Fotografta Gördüğünüz öğrenciler Öğretmenleri Veska  Asenova ve Veliçka ile birlikte görülüyorlar

Fotografta gördüğünüz dördüncü sınıf öğrencileri öğretmenleri stoykof ile birlikte görüntüde    

ANA  OKULU

  
Ana okulda bulunan çocuklar fotografta görülüyor  

 Köy ana okulunda ki çocuklar 

Gördüğünüz bu  Hristo Botef Orta okulda 1934 yılında inşatı başlayarak 1939 yılında ilk
    ders yılı olmuştur.O  yıldan bu yıllara kadar  binlerce öğrenci okutuldu .


               Hebibköy orta okulunda yedinci sınıf  Öğrencileri öğretmenleriyle     
              beraber resimde görülmektedir



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder